Pagrindinis > Naujienos > Geras Marijampolės savivaldybės įvertimas – mes ketvirti!

Geras Marijampolės savivaldybės įvertimas – mes ketvirti!

 

Lietuvos laisvosios rinkos instituto lapkričio 8 dieną paskelbtame Lietuvos savivaldybių indekse Marijampolės savivaldybė tarp 54-ių vadinamų mažųjų savivaldybių pagal 2015 m. veiklos rezultatus užėmė 4-ąją vietą. Tai geriausias savivaldybės veiklos įvertinimas per jau šeštą kartą rengiamo savivaldybių indekso laikotarpį. Pernai Marijampolės savivaldybė buvo 10-ta. Šiemet Sūduvos sostinę pralenkė tik Kauno ir Klaipėdos rajonai bei Druskininkų savivaldybė. Anot Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidento Žilvino Šilėno, šis indeksas leidžia gyventojams, politikams pasilyginti su kaimynais, panašaus dydžio savivaldybėmis, kopijuoti gerąsias praktikas ir atsisakyti prastų.

Per 6 pozicijas aukštyn kilstelėjusi Marijampolės savivaldybė šiemet gavo 69,4 iš 100 galimų balų. Geresnį įvertinimą negu praėjusių metų indekse gavo tokios sritys kaip „Turto valdymas“, „Švietimas“, „Administracija“ ir kt.

2015 m. Marijampolės savivaldybės „Turto valdymas“ gerai įvertintas visų pirma dėl to, kad, savivaldybės duomenimis, nebeliko nenaudojamų nuosavų pastatų ir patalpų (palyginti, 2014 m. pabaigoje buvo 6025 kv. m nenaudojamo ploto). Be to, per metus parduota žymiai daugiau – per 900 kv. m, kai 2014 m. pavyko parduoti vos 100 kv. m.

Švietimo srityje geresnis įvertinimas gautas dėl aukštesnių valstybinių brandos egzaminų rezultatų.

Dar vienas pasiekimas, lėmęs savivaldybės pakilimą reitinge – geresnis „Administracijos“ įvertinimas dėl naujo rodiklio, vertinančio e. valdymą kategorijoje „Pilietis ir atgalinis ryšys“. Marijampolė surinko daugiausia taškų iš 54 savivaldybių. Aukštesnis e. demokratijos vertinimas rodo geresnes sąlygas gyventojams dalyvauti politinių sprendimų priėmimo procesuose. 2-ą vietą tarp 54-ių savivaldybių Marijampolės savivaldybė pelnė srityje „Valdymas“ už tai, kad efektyviai ir skaidriai valdomas turtas ir biudžetas, neišplėsta administracija. Taip pat 2-oje vietoje atsidūrė pagal sritį „Sveikata ir socialinė rūpyba“.

Kad kitąmet rezultatas būtų dar geresnis, reikia pasitempti srityse „Transportas“, „Komunalinės paslaugos“, „Investicijos ir plėtra“. Pastarojoje srityje 2016 m. savivaldybė stipriai pasitempė – pasirašyta stambi investicinė sutartis su investuotojais iš Danijos, baigiamos statyti miesto infrastruktūrai svarbios sankirtos su geležinkeliu „Rail Baltica“. Savivaldybėje vienas didžiausių pagrindinių nekilnojamojo turto mokesčių tarifų, taip pat maksimaliai apmokestinamas nenaudojamas nekilnojamasis turtas ir žemė. Tai galima vertinti nevienareikšmiškai, bet savivaldybių vertinime lėmė gana mažą balų kiekį šioje srityje.

Tarp šešių didžiųjų miestų savivaldybių nepralenkiama sostinė Vilnius, ją vejasi Klaipėda, o treti Šiauliai.

Viešųjų ryšių tarnyba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE