Pagrindinis > Dėmesio! > Galimybių pasas – nuo gegužės 24 d.

Galimybių pasas – nuo gegužės 24 d.

Nuo gegužės 24 dienos tiek gauti, tiek patikrinti Galimybių pasą bus galima interneto puslapyje www.gpasas.lt.

Šimtai tūkstančių žmonių pirmadienį galės pradėti naudotis Galimybių pasu, kuris ne tik leis laisviau gyventi, suteiks daugiau galimybių lankytis restoranuose, teatruose ar koncertuose, bet ir atvers nemažos dalies verslų duris. Jei tik leis epidemiologinė situacija, palaipsniui paslaugų ratas su Galimybių pasu turėtų plėstis.

Galimybių pasas leis teikti maitinimo paslaugas viduje, rengti didesnius renginius viduje ir lauke, laisvalaikio pramogas, asmenines šventes, taip pat panaikins apribojimus apgyvendinimo įstaigoms bei leis grįžti į kontaktinį darbą.

Galimybių pasui gauti interneto puslapyje per elektroninius valdžios vartus reikės suvesti asmens autentifikavimo duomenis ir išsisaugoti gautą QR kodą telefone ar kompiuteryje arba jį atsispausdinti. Tikrinantiems šio dokumento galiojimą ir originalumą kartą prisijungus prie šio puslapio tereikės šį QR kodą nuskaityti telefonu ar planšete.

𝐊𝐚𝐬 𝐠𝐚𝐥𝐞̇𝐬 𝐧𝐚𝐮𝐝𝐨𝐭𝐢𝐬?

Galimybių pasą galės gauti trys grupės žmonių: pasiskiepiję nuo koronaviruso, persirgę COVID-19 arba gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Tiek pasiskiepijusiems, tiek persirgusiems Galimybių paso statusą (QR kodą) reikės atsinaujinti kas 7 dienas, testas galios 24 valandas, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento.

𝐊𝐮𝐫 𝐚𝐭𝐥𝐢𝐤𝐭𝐢 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐚̨?

Pagrindinis testavimo būdas Galimybių pasui gauti turėtų būti greitieji antigeno testai, kadangi jų rezultatų sulaukiama operatyviausiai. Marijampolės savivaldybės gyventojai antigeno testą galės nemokamai atlikti mobiliajame testavimo punkte Kauno g. 125. Registracija testui bus vykdoma telefonu 1808 arba interneto puslapyje www.1808.lt. Taip pat gyventojai galės ir savo lėšomis pasidaryti testus privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Planuojama, kad artimiausiu metu Galimybių paso lengvatomis galės naudotis ir antikūnų testo rezultatus turintys asmenys. Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

𝐆𝐚𝐥𝐢𝐦𝐲𝐛𝐢𝐮̨ 𝐩𝐚𝐬𝐚𝐬 – 𝐄. 𝐬𝐯𝐞𝐢𝐤𝐚𝐭𝐨𝐬 𝐝𝐮𝐨𝐦𝐞𝐧𝐮̨ 𝐩𝐚𝐠𝐫𝐢𝐧𝐝𝐮

Šis dokumentas bus susietas su E. sveikatos sistema. Tai reiškia, kad Galimybių pasą galima turėti tik tais atvejais, kai duomenys apie vakcinavimą, persirgimą ar testo rezultatą yra E. sveikatos sistemoje, t. y. juos suvedė Lietuvos sveikatos priežiūros specialistai.

Vakcinoms – skirtingi algoritmai

Vakcinoms „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) ir „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) būtinos 2 vakcinų dozės. Pasiskiepijus šiomis vakcinomis Galimybių pasą galima bus gauti praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo. „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) ir „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakciną gavusiems asmenims Galimybių pasą bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po pirmosios vakcinos suleidimo. Svarbu: „Vaxzevria“ vakcina pasiskiepijusiems dar būtinas antrasis skiepas, kurį reikės gauti ne ilgiau kaip per 12 savaičių po pirmosios dozės suleidimo.

𝐒𝐚̨𝐥𝐲𝐠𝐨𝐬 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐢𝐫𝐠𝐮𝐬𝐢𝐞𝐦𝐬 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗

Persirgusiems COVID-19 žmonėms koronaviruso diagnozė turės būti patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu. Tam, kad būtų galima naudotis Galimybių pasu, nuo šio teigiamo tyrimo rezultato turi būti praėję ne daugiau kaip 180 dienų, o saviizoliacijos terminas turi būti pasibaigęs. Jeigu žmogus persirgo COVID-19, tačiau nesikreipė į šeimos gydytoją, E. sveikatos sistemoje esančioje jo ligos istorijoje persirgimo faktas nebus užfiksuotas. Tokiu atveju asmuo turėtų susisiekti su savo šeimos gydytoju, kad šis duomenis apie persirgimą įvestų į E. sveikatos sistemą.

𝐆𝐚𝐥𝐢𝐦𝐲𝐛𝐢𝐮̨ 𝐩𝐚𝐬𝐚𝐬 𝐬𝐤𝐢𝐫𝐭𝐚𝐬 𝐧𝐚𝐮𝐝𝐨𝐭𝐢 𝐬̌𝐚𝐥𝐢𝐞𝐬 𝐯𝐢𝐝𝐮𝐣𝐞

Galimybių pasas neatveria galimybės keliauti – jis skirtas ekonominėms veikloms šalies viduje atlaisvinti. Kelionėms tarp ES šalių skirtas ES žaliasis sertifikatas, kuris šiuo metu dar kuriamas ES mastu. Šių dviejų dokumentų sąlygos yra skirtingos: skiriasi galiojimo terminai ir gavimo kriterijai.

Galimybių pasas taip pat nepanaikina būtinybės izoliuotis grįžus iš užsienio: pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, iš užsienio valstybių į Lietuvą grįžę nevakcinuoti žmonės turės izoliuotis. Jie galės naudotis Galimybių pasu tik pasibaigus saviizoliacijos terminui. Iš užsienio valstybių į Lietuvą grįžusiems žmonėms, vakcinuotiems visomis reikiamomis dozėmis, saviizoliacija netaikoma.

𝐏𝐫𝐚𝐬̌𝐨𝐦𝐚 𝐛𝐮̄𝐭𝐢 𝐤𝐚𝐧𝐭𝐫𝐢𝐞𝐦𝐬

Patenkinti didelį skaičių kreipinių vienu metu – sudėtingas uždavinys bet kokiai sistemai ar interneto puslapiui, nes techninės galimybės yra ribotos. Tad neatmestina, kad įdiegus Galimybių pasą gyventojai iš pradžių gali susidurti su laikinais nesklandumais. Be to, Galimybių paso technologiniam sprendimui reikalinga E. valdžios vartų autentifikavimo paslauga, kurios naudojimas, ypač masinės vakcinacijos laikotarpiu, yra išaugęs. Visų norinčiųjų gauti Galimybių pasą prašoma kantrybės, o nesant būtinybės turėti Galimybių pasą šiuo metu, patartina apsilankyti puslapyje vėliau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE