Pagrindinis > Regione > Ekonomika > Aplinkosaugos vadovai susidomėjo cukraus pramone

Aplinkosaugos vadovai susidomėjo cukraus pramone

 

Suvalkijos sostine vadinama Marijampolė tikrai turi kuo nustebinti į ją atvykstančius svečius. Nors miestas nėra labai didelis, tačiau jo gyventojai, kaip ir pati miesto istorija bei kultūra išties savita ir labai ypatinga. Tuo įsitikino ir Lietuvos regionų aplinkos apsaugos departamentų vadovai viešėję Marijampolėje ir netikėtai pakviesti apsilankyti seniausiame Lietuvoje cukraus fabrike.

Garbinga aplinkosaugininkų delegacija kartu su aplinkos viceministru Algirdu Genevičiumi buvo pakviesti apsilankyti istoriniame Marijampolės cukraus fabrike UAB „Arvi cukrus“. Kadangi runkelių perdirbimo sezonas pačiame įkarštyje, atvykus į fabriką galima ne tik išgirsti, bet ir realiai pamatyti, kaip vyksta baltojo cukraus gamyba iš saldžiųjų šakniavaisų. Marijampolės RAAD direktorius Gintautas Česaitis pastebėjo, jog cukraus gamyba yra specifinė maisto pramonės šaka, tad nenuostabu, jog aplinkosaugos reikalavimai ir dėmesys šia veikla užsiimančioms įmonėms taip pat išskirtiniai. Svečius maloniai nustebino puikiai sutvarkyta fabriko teritorija, puoselėjami žalieji plotai, betonuotos autotransporto aikštelės, švarūs pėsčiųjų takai. Aplinkosaugos specialistų nuomone įmonėje pastebima pažanga organinių atliekų bei šalutinių cukraus gamybos produktų realizacijos srityse. Pozityviai įvertinta tai, kad įmonė tiek dėmesio skiria aplinkosaugai ir aplinkos puoselėjimui. „Nuolatinė diskusija su aplinkosaugos institucijomis, o ne bandymas nuslėpti pramonės eigoje atsirandančius aplinkosauginius iššūkius duoda teigiamą rezultatą“, – savo pastebėjimais dalinosi aplinkos viceministras A. Genevičius.

Sunku net patikėti, kad autentiški XXa. 4-ajame dešimtmetyje statyti cukraus fabriko pastatai yra „gyvi“ ir juose šiandien vyksta baltojo cukraus gamyba lygiai taip pat, kaip ir prieš 84 metus. UAB „Arvi cukrus“ gamybos ir technikos direktoriaus Vido Piepolio teigimu, fabrikas nuolat renovuojamas, modernizuojami įrenginiai, automatizuojami gamybos procesai tačiau kultūros paveldu pripažinto senųjų pastatų komplekso autentiškumas yra išsaugojamas. „Cukraus fabrikas yra neatsiejama Marijampolės miesto dalis, kuri jau daugiau nei aštuonis dešimtmečius egzistuoja ir garsina miesto vardą. Ne veltui fabriko lankytojai dažnai jį pavadina gyvuoju cukraus istorijos muziejumi“, – teigė V.Piepolis.

Giedrius ŠLEKYS

aplinkos apsaugos inžinerijos projektų vadovas

UAB „Arvi cukrus“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Taip pat skaitykite