Pagrindinis > Namai > Virtuvė > Skanaus!

Skanaus!

 

„Pikantiška bulvė“

Sudedamosios dalys: bulvės – 4 vnt., varškė – 300 g, šaltai rūkyta lašiša – 150 g, krapai, kanapių sėklos – 30 g, aliejus (kepimui), druska, citrinpipiriai.

Gaminimas:

Bulves su lupena švariai nuplauname šepetėliu po tekančiu vandeniu. Sudedame į puodą ir truputį apverdame. Apvirtas bulves pabarstome druska ir užpilame šiek tiek aliejaus. Skardą išklojame sviestiniu popieriumi, pilame aliejaus ir sudedame bulves (prieš tai pabadę jas mediniu iešmeliu). Kepame 180 oC temperatūroje, nuolat vartydami, kad bulvė keptų vienodai.

Kai bulvė iškepa, įpjauname ją išilgai, bet ne iki galo, ir truputį praskečiame. Tada dedame ant jos varškę, sumaišytą su druska ir citrinpipiriais. Ant varškės dedame šaukštelį grietinės.

Atpjauname ploną juostelę lašišos ir iš jos susuktą „rožytę“ dedame ant varškės ir grietinės.

Kanapių sėklas paskrudiname sausoje keptuvėje. Sėklomis pabarstome visą patiekalą ir papuošiame krapų šakelėmis.

 

Spagečiai su mėsos padažu

Sudedamosios dalys: spagečiai – 400 g, kiaulienos faršas – 500 g, paprika, svogūnas, pomidorai – 2 vnt., pomidorų padažas, džiovinti bazilikai, morka, aliejus, druska, pipirai, sojos padažas.

Gaminimas:

Spagečius išverdame kaip įprasta. Į keptuvę pilame aliejaus, sudedame faršą, jį kepiname spausdami šakute, kad nesukeptų dideliais gabalais. Kai mėsytė gražiai paruduoja, dedame kubeliais supjaustytus svogūnus, tarkuotą morką ir šiaudeliais supjaustytą papriką.

Pomidorus viršuje įpjauname skersai ir nuplikome verdančiu vandeniu. Nulupame odelę. Nuluptus pomidorus supjaustome kubeliais ir dedame į keptuvę su mėsa ir daržovėmis. Pilame du valgomuosius šaukštus sojų padažo, pabarstome druska ir pipirais, beriame džiovintų bazilikų ir patroškiname keletą minučių. Kai daržovės suminkštėja, supilame pomidorų padažą. Viską pakaitiname apie 2 min.

Į lėkštę dedame makaronus ir užpilame mėsos padažu. Patiekti taip pat galima ant viršaus pabarsčius fermentinio sūrio.

 

Keptas šamas

Sudedamosios dalys: šamas – 1,5 kg, česnakas – 3 skilt., citrina, majonezas – 1 šaukštas, žuvų prieskoniai, druska, pipirai, morka, svogūnas, paprika, šparaginės pupelės, sviestas, aliejus (kepimui).

Gaminimas:

Žuvį nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir gerai įtriname tarkuotu česnaku, pabarstome druska, pipirais ir žuvies prieskoniais, apšlakstome citrinos sultimis. Paliekame bent dviem valandoms pasimarinuoti.

Keptuvėje su sviestu pakepiname stambiai pjaustytas daržoves (morkas – stambiais šiaudeliais, svogūną – pusžiedžiais, papriką – šiaudeliais) ir šparagines pupeles. Pabarstome druska ir trupučiu pipirų. Šiam žuvies įdarui puikiai tiks ir jūsų mėgstamas šaldytų daržovių mišinys. Paliekame atvėsti.

Pasimarinavusį šamą dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir pateptą trupučiu aliejaus. Į šamo vidų prikemšame mūsų paruošto daržovių įdaro. Žuvį pašauname į iki 180 oC temperatūros įkaitintą orkaitę, kepame 15 min. Po to ugnį sumažiname iki 150 oC ir kepame dar apie 35 min.

 

Senoviniai traškūs vafliai

Sudedamosios dalys: sviestas – 200 g, cukrus – 250 ml, vanilė, kiaušiniai – 6 vnt., miltai (1 puodelis).

Gaminimas:

Supjaustome sviestą gabaliukais ir ištirpiname keptuvėje (nuolat maišykite ir nekaitinkite ant karštos ugnies). Kai sviestas ištirpsta, perpilame į indą, kuriame ruošime tešlą, ir atvėsiname (palaukite apie 10 min.). Ištirpintą sviestą gerai išsukame su cukrumi ir įmaišome vanilės. Į šią masę įmušame kiaušinius. Supilame miltus ir išmaišome iki vientisos masės. Jei miltai atrodo negražūs, galima persijoti per sietelį. Vaflinę patepame trupučiu sviesto, įkaitiname, šaukštu semiame tešlą ir pilame per viduriuką. (Nepilkite daug tešlos, kai uždengsite keptuvę dangčiu, tešla savaime pasiskleis.) Kepame vaflį, kol apskrunda, tada atsargiai peiliu nuimame ir tuoj pat susukame, kol dar karštas ir nesukietėjo.

P. S. Dėl traškumo į tešlą galima įpilti arbatinį šaukštelį brendžio.

Rita ČIUPLIENĖ

Autorės nuotraukos.

Nr. 19 (23), 2013 m. gegužės 11–17 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE