Sekmadienis, 10 lapkričio, 2024
Daugiau
    PagrindinisNaujienosKarštas vynas – gurmaniškai

    Karštas vynas – gurmaniškai

     

    Anot nepriklausomo mitybos eksperto Vincento Sako, tikras, šviežiai pagamintas karštas vynas yra puikus pagalbininkas nuo peršalimo ligų, net ir plaučių uždegimo. Karštas kvapnus gėrimas sušildo ir tonizuoja organizmą. Skandinavijos šalių mokslininkai nustatė, kad karštas vynas ne tik padeda įveikti fizinį ir psichinį nuovargį, bet ir stiprina imunitetą po sunkių ligų. Lietuviams gal ir nėra įprasta, tačiau peršalus ar pasirodžius pirmiems gripo požymiams ekspertas pataria išgerti puodelį karšto vyno su spanguolėmis ir gultis lovon po šilta antklode, o ryte vėl keltis žvaliam.

    KARŠTAS PIENIŲ VYNAS

    11750 ml Kidulių krašto Pienių vyno

    3 apelsinai

    50 g medaus

    4 vnt. cinamono lazdelių

    30 vnt. gvazdikėlių

    2 vnt. žvaigždanyžių

    Nulupkite du apelsinus ir išspauskite sultis. Apelsinų sultis ir pienių vyną supilkite į puodą, sudėkite apelsinų žieveles, cinamono lazdeles ir žvaigždanyžius. Kaitinkite iki 80–90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Likusį aplesiną supjaustykite storais griežinėliais ir jų kraštelius apsmaigstykite gvazdikėliais. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines ir papuoškite paruoštais apelsino griežinėliais, cinamono lazdele ir žvaigždanyžiais.

    KARŠTAS JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNAS

    22750 ml Kidulių krašto Juodųjų serbentų vyno

    2 citrinos

    50 g medaus

    4 vnt. cinamono lazdelių

    20 vnt. gvazdikėlių

    vanilės ankštis

    žiupsnelis maltų kvapiųjų pipirų

    Supjaustykite citrinas griežinėliais. Vanilės ankštį padalinkite į keturias dalis. Juodųjų serbentų vyną supikite į puodą, įdėkite medaus, vanilės ankšties gabalėlius, cinamono lazdeles, žiupsnelį kvapiųjų pipirų ir gvazdikėlius. Maišydami, kad ištirptų medus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines ir papuoškite citrinos griežinėliais bei cinamono lazdele.

    DVARO PONIŲ KARŠTAS MĖTINIS UOGŲ VYNAS SU DŽINU IR OBUOLIAIS

    33750 ml Kidulių krašto Rožinio vyno su mėta

    50 ml džino

    3 obuoliai

    50 g medaus

    4 vnt. cinamono lazdelių

    12 vnt. gvazdikėlių

    žiupsnelis cinamono

    žiupsnelis maltų kardamonų

    Supjaustykite obuolius skiltelėmis, išpjaukite sėklalizdžius. Rožinį  vyną ir džiną supikite į puodą, įdėkite medaus, obuolių skilteles, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, cinamoną ir maltus kardamonus. Maišydami, kad ištirptų medus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines, po lygiai paskirstykite  obuolių skilteles, gvazdikėlius, įmerkite po vieną cinamono lazdelę ir ragaukite.

    KARŠTAS ŠEŠIŲ UOGŲ VYNAS

    44750 ml Kidulių krašto Šešių uogų vyno

    2 apelsinai

    100 g rudojo cukraus

    4 vnt. cinamono lazdelių

    12 vnt. gvazdikėlių

    12 vnt. kvapiųjų pipirų

    2 vnt. lauro lapelių

    Supjaustykite apelsinus griežinėliais. Šešių uogų vyną supikite į puodą, sudėkite apelsino griežinėlius, suberkite cukrų, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus ir lauro lapelius. Maišydami, kad ištirptų cukrus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Į storasienes stiklines, po lygiai paskirstykite apelsinų griežinėlius ir gvazdikėlius, supilkite pašildytą vyną, įmerkite po cinamono lazdelę ir patiekite.

    SKANAUS!

    Parengė Monika BŪBLAITYTĖ

    Reklama: sraigeirvarle.lt

    PARAŠYKITE KOMENTARĄ

    Prašome parašykite savo komentarą
    Prašome parašykite savo vardą

    SAVAITĖS SKAITOMIAUSI

    spot_img

    SAVAITĖS CITATA

    Entonis Hopkinsas

    „Prisimink, tavo laimė ir mirtis ateis pas tave reikiamu laiku. Ir tu nė velnio negali to paveikti.“ Laimos Grigaitytės nuotrauka.

    RENGINIAI

    spot_img
    spot_img
    spot_img