Pagrindinis > Naujienos > Karštas vynas – gurmaniškai

Karštas vynas – gurmaniškai

 

Anot nepriklausomo mitybos eksperto Vincento Sako, tikras, šviežiai pagamintas karštas vynas yra puikus pagalbininkas nuo peršalimo ligų, net ir plaučių uždegimo. Karštas kvapnus gėrimas sušildo ir tonizuoja organizmą. Skandinavijos šalių mokslininkai nustatė, kad karštas vynas ne tik padeda įveikti fizinį ir psichinį nuovargį, bet ir stiprina imunitetą po sunkių ligų. Lietuviams gal ir nėra įprasta, tačiau peršalus ar pasirodžius pirmiems gripo požymiams ekspertas pataria išgerti puodelį karšto vyno su spanguolėmis ir gultis lovon po šilta antklode, o ryte vėl keltis žvaliam.

KARŠTAS PIENIŲ VYNAS

11750 ml Kidulių krašto Pienių vyno

3 apelsinai

50 g medaus

4 vnt. cinamono lazdelių

30 vnt. gvazdikėlių

2 vnt. žvaigždanyžių

Nulupkite du apelsinus ir išspauskite sultis. Apelsinų sultis ir pienių vyną supilkite į puodą, sudėkite apelsinų žieveles, cinamono lazdeles ir žvaigždanyžius. Kaitinkite iki 80–90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Likusį aplesiną supjaustykite storais griežinėliais ir jų kraštelius apsmaigstykite gvazdikėliais. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines ir papuoškite paruoštais apelsino griežinėliais, cinamono lazdele ir žvaigždanyžiais.

KARŠTAS JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNAS

22750 ml Kidulių krašto Juodųjų serbentų vyno

2 citrinos

50 g medaus

4 vnt. cinamono lazdelių

20 vnt. gvazdikėlių

vanilės ankštis

žiupsnelis maltų kvapiųjų pipirų

Supjaustykite citrinas griežinėliais. Vanilės ankštį padalinkite į keturias dalis. Juodųjų serbentų vyną supikite į puodą, įdėkite medaus, vanilės ankšties gabalėlius, cinamono lazdeles, žiupsnelį kvapiųjų pipirų ir gvazdikėlius. Maišydami, kad ištirptų medus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines ir papuoškite citrinos griežinėliais bei cinamono lazdele.

DVARO PONIŲ KARŠTAS MĖTINIS UOGŲ VYNAS SU DŽINU IR OBUOLIAIS

33750 ml Kidulių krašto Rožinio vyno su mėta

50 ml džino

3 obuoliai

50 g medaus

4 vnt. cinamono lazdelių

12 vnt. gvazdikėlių

žiupsnelis cinamono

žiupsnelis maltų kardamonų

Supjaustykite obuolius skiltelėmis, išpjaukite sėklalizdžius. Rožinį  vyną ir džiną supikite į puodą, įdėkite medaus, obuolių skilteles, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, cinamoną ir maltus kardamonus. Maišydami, kad ištirptų medus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Pašildytą vyną supilkite į storasienes stiklines, po lygiai paskirstykite  obuolių skilteles, gvazdikėlius, įmerkite po vieną cinamono lazdelę ir ragaukite.

KARŠTAS ŠEŠIŲ UOGŲ VYNAS

44750 ml Kidulių krašto Šešių uogų vyno

2 apelsinai

100 g rudojo cukraus

4 vnt. cinamono lazdelių

12 vnt. gvazdikėlių

12 vnt. kvapiųjų pipirų

2 vnt. lauro lapelių

Supjaustykite apelsinus griežinėliais. Šešių uogų vyną supikite į puodą, sudėkite apelsino griežinėlius, suberkite cukrų, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus ir lauro lapelius. Maišydami, kad ištirptų cukrus, kaitinkite vyną iki 80 – 90°C temperatūros, bet neužvirinkite. Į storasienes stiklines, po lygiai paskirstykite apelsinų griežinėlius ir gvazdikėlius, supilkite pašildytą vyną, įmerkite po cinamono lazdelę ir patiekite.

SKANAUS!

Parengė Monika BŪBLAITYTĖ

Reklama: sraigeirvarle.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Taip pat skaitykite