Pagrindinis > Namai > Kokiomis savybėmis garsėja chipotle padažas?

Kokiomis savybėmis garsėja chipotle padažas?

Aitriuosius pipirus į Europą iš Pietų Amerikos pargabeno Kristupas Kolumbas su savo jūreiviais. Iš šių pipirų ir buvo sukurtas meksikietiškas chipotle padažas. Jis yra gana aštraus ir įsimintino skonio padažas. Padažui pikantiškumą suteikia rūkyta paprika ir prieskoninis augalas kuminas. Padažas dar būna pagardintas svogūnais, česnakais ir citrinų sultimis.

Ką apie aitriuosius pipirus mano medikai?

Medikų nuomone, aitrieji pipirai ypač yra naudingi tada, kai būtina praplėsti susiaurėjusias kraujagysles. Šie pipirai padeda sumažinti net ir gana aukštai pakilusį kraujospūdį. Tiesa, termiškai apdorojus aitriuosius pipirus, dalis jų gydomųjų savybių pranyks, nes kaitinant išnyksta dalis reikiamų fermentų. Tačiau vis dėlto ir tada geresniosios jų skonio ypatybės išliks. Tad chipotle padažu pagardinus valgius, tai pasitarnaus geram virškinimui.

Kas yra vadinama chipotle pipirais ir kuo turtingas iš jų pagamintas padažas?

Chipotle pipiras yra ne kas kita, kaip visiškai sunokęs ir atitinkamos medienos dūmais išrūkytas jalapeno pipiras. Jis po išrūkymo tampa itin aštrus ir įgyja žodžiais nenusakomą pikantišką skonį. Šios rūšies pipirai yra naudojami padažams gaminti, kuriais galima pagardinti troškinius, grilio kepsnius. Nors padažams naudojami chipotle pipirai ir būna iškaitinti, jie vis vien nepraranda turėtų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Chipotle padažuose yra gausu vitaminų A, B ir C, geležies ir magnio. Taip pat gausu yra ir skaidulų, kurios prisideda prie normalaus virškinimo palaikymo ir teigiamai veikia skonio jutiklius.

Kokiems patiekalams geriausiai tiks chipotle padažas?

Patiekalų, prie kurių tiks chipotle padažas, asortimentas yra labai platus. Pirmiausiai šis padažas yra būtinas prie meksikietiškos virtuvės patiekalų, jis tiks ir mėsainiams, ir makaronams, ir grilio  kepsniams, ir sumuštiniams, ir žuvies patiekalams. Chipotle padažas netgi būna naudojamas ir mėgaujantis kai kuriais sūriais. Jis tinka valgant ir kiaušinienę, ir šašlyku, ir paukštieną. Su šiuo padažu galima valgyti ir įvairių grybų mišraines. Kita vertus, pats šauniausias dalykas kulinarijos pasaulyje yra eksperimentavimas, tad ir patys galite įjungti savo vaizduotės galias ir išmėginti naujus, dar iki šiol nežinotus chipotle padažo panaudojimo variantus.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Taip pat skaitykite