Rugsėjo 14 d. Marijampolės savivaldybės miestas partneris – Suvalkų miestas – organizavo pirmąjį Daugiakultūrį kulinarijos festivalį, kuriame pagrindinis akcentas buvo nacionalinių patiekalų gaminimo konkursas.
Lenkijos–Lietuvos pasienio regiono virėjų dvikovoje Suvalkų mieste savo regioninius patiekalus ruošė 2 komandos. Marijampolės savivaldybei atstovavo Vilijos ir Algirdo ekologinio ūkio komanda iš Surgučių k., kaimyniniam Suvalkų kraštui – Suvalkų tradicinių patiekalų restoranėlis „Rozmarin“.
Ūkininkai Vilija ir Algirdas Žemaičiai, pasitelkę į savo komandą ir namiškius, ir šaunias pagalbininkes, gražiai pasidabinę savo virtuvę lietuviškais molio ir senoviniais indais, lauko gėlėmis sužavėjo komisiją ir šventės lankytojus. Konkursui jie pagamino pietus iš 3 patiekalų. Ragautojai gardžiavosi kaimiška gaidžio sriuba su moliūgais, daržovių blynais, o desertui – lietiniais su aguonomis, kepto obuolio skiltele ir gardžiu grietinės, šaltalankio bei medaus padažu, papuoštais miško uogomis. Suvalkų gamintojų komanda svečius pakvietė paskanauti žuvienės iš penkių rūšių žuvų, cepelinų su aviena ir obuolių pyrago su kiaušinių baltymų putėsiais.
Kulinarinio festivalio atidarymą iškilmingai paskelbė ir vertinimo komisijai vadovavo pats Suvalkų miesto meras Česlavas Renkievičius (Czeslaw Renkiewicz). Į Suvalkus palaikyti savo virėjų buvo išvykusi ir gausi marijampoliečių komanda, vadovaujama Savivaldybės administracijos direktoriaus Valdo Tumelio. Šventės atidarymo metu susigiminiavusių miestų atstovai pasikeitė simbolinėmis dovanomis ir vieningai pasidžiaugė, kad bendri projektai ir tokie interaktyvūs renginiai padeda plėtoti gražius, jau beveik dvidešimt metų besitęsiančius regionų tarpusavio ryšius, skatina tolesnį bendradarbiavimą.
Kulinarinis konkursas vyko tris valandas, o šventės gerą nuotaiką visą dieną skleidė kaimo kapela „Jovarai“ iš Marijampolės ir kiti meno mėgėjų kolektyvai iš Suvalkų bei Vilniaus krašto. Daug lankytojų į Suvalkų parką sutraukė ne tik gaminami gardūs konkursinių patiekalų kvapai, bet ir nuo ankstyvo ryto šurmuliavusi amatų, meno dirbinių, kulinarijos gardumynų mugė. Šventėje mūsų krašto dirbinius pristatė medžio drožėjas Klemensas Kvainauskas, keramikė Angelė Česonienė, šiaudinių dirbinių pynėja Danutė Saukaitienė, tautodailininkė Birutė Juškevičiėnė, viliojo „Gando“ molio gaminiai, medaus ragauti kvietė bitininkai Juozas ir Angelė Lekeckai.
Kaip parodė puikiai pavykusi šventė ir teigė patys dalyviai bei organizatoriai, svarbu buvo ne laimėti, o dalyvauti. Susumavus komisijos vertinamus balus, paaiškėjo, kad geriausiai savo kulinarinius sugebėjimus ir išmonę pademonstravo, sukūrė skaniausius patiekalus marijampoliečių ūkininkų Vilijos ir Algirdo Žemaičių komanda. Jie buvo apdovanoti šventės suvenyrais, rėmėjų dovanomis ir džiaugėsi puikia patirtimi, dėkodami organizatoriams už dėmesį ir puikią pagalbą dalykiškai ir operatyviai sprendžiant visus organizacinius klausimus.
Iš šventės Marijampolės delegacija grįžo ne kulinarijos skanumynų paragavusi, bet ir lauktuvių – kas Lenkijos ar Lietuvos gamintojų naminės duonos, kas pyrago, rūkytos dešros, medaus ar amatininko dirbinių – įsigijusi.
Daugiakultūrinis kulinarijos festivalis buvo organizuotas įgyvendinant Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Suvalkų Turizmo informacijos centras – Lenkijos ir Lietuvos pasienio turizmo plėtros lokomotyvas“ lėšomis.
Puikius sumanymas rengti pasienio kraštų kulinarijos šventę pasiteisino palikdamas laukimą, kad tokia šventė buvo pirma, bet gal ne paskutinė. O gal tokios regionų ar nacionalinių virtuvių kulinarų kovos, smagūs kaimyniški pasibuvimai galėtų vykti ir Marijampolėje….
Marijampolės savivaldybės administracijos
Viešųjų ryšių tarnyba
Danguolės MICUTIENĖS nuotraukos.