Varške ir silke įdaryti pomidorai
Produktai: 5 dideli pomidorai, 250 gramų silkės, 2 indeliai grūdėtos varškės (arba paprastos), 2 šaukštai smulkintų graikinių riešutų, šaukštas smulkintų svogūnų laiškų, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
Pomidorus perpjauti per pusę ir palikti. Išgremžti pomidorų minkštimą ir jį susmulkinti kitame inde. Silkę supjaustyti kubeliais. Varškę sumaišyti su svogūnų laiškais ir riešutais. Į ją įmaišyti pomidorų minkštimą ir silkę su aliejumi. Šį įdarą, paskaninus druska ir pipirais, sudėti į pomidorus kaip į mažas lėkšteles ir ragauti.
Vištienos ir avokadų salotos
Produktai: 500 gramų vištų krūtinėlių, stiklinė biriai virtų kuskuso ar kitokių kruopų, 1-2 prinokę avokadai, 1-2 obuoliai, žiupsnelis druskos.
Užpilui: 125 gramai natūralaus jogurto, 2 šaukštai majonezo, čiobrelio, baziliko, kvapiųjų pipirų, druskos.
Krūtinėles supjaustyti vieno kąsnio gabalėliais, pabarstyti druska, pipirais ir apie 15 min. kepti įkaitintame aliejuje pamaišant. Obuolio ir avokado minkštimą supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sumaišyti su virtomis kruopomis bei kepinta vištiena. Sumaišyti užpilą ir aplieti salotas. Išmaišius iš karto patiekti valgyti.
Prancūziškas batonas su pomidorais
Produktai: prancūziškas batonas, 2 pomidorai, 200 gramų kietojo sūrio (lydyto sūrio), 4 kiaušiniai, 3 šaukštai majonezo, sviesto, druskos ir pipirų.
Batoną supjaustyti, patepti sviestu, kepti orkaitėje, kol gražiai apskrus. Pomidorus supjaustyti griežinėliais. Sūrį ir kiaušinius sutarkuoti ir sumaišyti su majonezu, paskaninti druska ir pipirais. Ant batono sudėti supjaustytus pomidorus, sūrio ir kiaušinio masę. Gautus sumuštinius galima dėti į orkaitę – kepti, kol išsilydys sūris.
Mėlynių pyragas
Produktai: 1 stiklinė mėlynių, 2 šaukštai krakmolo, 150 gramų grietinės, 500 gramų varškės,
200 gramų sviesto, 1,5 stiklinės cukraus, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 4 kiaušiniai, 2 stiklinės kvietinių miltų, 3 obuoliai, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Gaminama tešla
Ištirpinti sviestą. Atskirai išsukti vieną kiaušinį su 0,75 stiklinės cukraus, tuomet viską sudėti į ataušintą sviestą ir išsukti, kol aptirps cukrus. Atskirai į dubenį įberti reikalingą kiekį miltų ir kepimo miltelius. Viską išmaišyti ir užpilti paruoštą sviestą su cukrumi ir kiaušiniu. Tuomet viską gerai sumaišyti. Tešlą padalinti į 2 dalis, sudėti į atskirus maišelius ir valandai įdėti į šaldymo kamerą.
Varškės įdaras
Ištrinti varškę, sudėti krakmolą, grietinę ir išmaišyti. Atskirai suplakti 3 kiaušinius su cukrumi, po to juos suplakti į varškės masę ir viską sumaišyti. Sudėti supjaustytus obuolius.
Pabaiga
Paruošti pyragams skirtą kepimo formą. Vieną dalį iš šaldymo kameros išimtos tešlos sutarkuoti burokine tarka (bus pagrindas). Ant pagrindo pilti varškės masę, mėlynes ir likusią tešlos dalį užtarkuoti ant viršaus. Kepti orkaitėje apie valandą. Iškepus galima pabarstyti cukraus pudra.
Lina STANAITYTĖ
Autorės nuotraukos.
Vilkaviškietė Lina STANAITYTĖ – diplomuota kosmetologė. O kulinarija – Linos pomėgis. Įvairiais maisto gaminimo receptais ji domisi jau seniai – visą laiką, kiek pamena. Merginai patinka ieškoti, eksperimentuoti. Didžiausias Linos mokytojas virtuvėje – jos mama. Namiškiai Linos patiekalus labai vertina. Gal palankiai įvertins ir „Mūsų savaitės“ skaitytojai?
Nr. 31(35), 2013 m. rugpjūčio 3-9 d.