Čili troškinys
Produktai: 500 gramų jautienos faršo, 2 vidutinio dydžio svogūnai, 2 skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse (be odelės), 1 skardinė konservuotų pupelių, 5-6 česnako skiltelės, 1-2 aštrieji pipiriukai, tarkuoto fermentinio sūrio, prieskonių (paprikos miltelių, kardamono, raudonėlio, baziliko), druskos.
Pirmiausia ant sviesto pakepinamas prieskoniais pagardintas faršas. Kai dingsta mėsos raudonumas, faršas supilamas į puodą. Toje pačioje keptuvėje pakepinami kubeliais susmulkinti svogūnai, kol jie bus permatomi, ir sudedamas trintas česnakas bei smulkinti čili pipiriukai. Jie pakepinami tol, kol pasklis sodrus česnako kvapas. Tada viskas supilama į puodą su faršu. Puodo turinys užpilamas pomidorais, ir paverdama neaukštoje temperatūroje. Prieš baigiant virti supilamos pupelės ir prieskoniai, viskas kartu dar, truputį pamaišant, paverdama. Čili troškinys patiekiamas su ant viršaus užbarstytu tarkuotu fermentiniu sūriu. Skonį sušvelninti galima užkandant kepta balta duonele.
Vyšnių pyragas
Produktai tešlai: 4 kiaušiniai, 100 g margarino „Vilnius“ kepiniams, 200 g cukraus, 80 g krakmolo, 400 g miltų, 1 šaukštelis kepimo miltelių.
Produktai viršutiniam sluoksniui: 2 stiklinės (300 ml) vyšnių be kauliukų su cukrumi.
Orkaitė įkaitinama iki 180 C temperatūros. Kiaušinių baltymai atskiriami nuo trynių, tada baltymai su 4 šaukštais šalto vandens išplakami iki standžių putų. Plakant po truputį suberiamas cukrus. Po truputį įmaišomi ir tryniai. Galiausiai įmaišoma krakmolas, miltai ir kepimo milteliai. Ši tešla supilama į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus supilamos vyšnios ir kepama orkaitėje apie 20 minučių.
Karolina PAKUTKAITĖ
Autorės nuotraukos.