Pagrindinis > Namai > Virtuvė > Skanaus!

Skanaus!

 

Vištienos krūtinėlė kokoso riešutų apvalkale

 

Sudėtinės dalys

  • Vištienos krūtinėlė – 100 g
  • Sviestas – 30 g
  • Lazdyno riešutai – 30 g
  • Kokoso drožlės – 150 g
  • Kiaušiniai – 1 vnt.
  • Fermentinis sūris – 30 g
  • Prieskoniai (vištienos prieskoniai, druska, pipirai)
  • Aliejus (kepimui)
  • Majonezas – 10 g

Gaminimas

Vištienos krūtinėlę pjauname išilgai pusiau ir pamušame. Išmuštą vištienos krūtinėlės filė pabarstome vištienos prieskoniais, druska ir pipirais. Sviestą pašaldome šaldymo kameroje ir sutarkuojame „burokine tarka“, sūrį taip pat sutarkuojame. Lazdyno riešutus pasmulkiname peiliu. Sviestą, sūrį ir smulkintus riešutus sumaišome su trupučiu majonezo.

Ant filė vidurio dedame paruošto įdaro, užlankstome kraštus ir susukame kaip suktinuką.

Išplakame kiaušinį. Filė merkiame į kiaušinio plakinį ir apvoliojame kokoso drožlėse. Taip paruoštą kepsnį dedame į skardą ir 15–20 min. kepame orkaitėje, ją įkaitinus iki 180 oC temperatūros.

Patiekiame su mėgiamomis daržovėmis bei virtais ryžiais, sumaišytais su trupučiu kario prieskonių ir sviesto.

 

„Kokosas šokolade“

Sudėtinės dalys

  • Kokoso drožlės – 300 g
  • Grietinėlė – 100 ml
  • Sviestas – 70 g
  • Romo ekstraktas – 1 ml
  • Cukraus pudra – 150 g
  • Aliejus – 10 ml
  • Pieniškas šokoladas – 300 g

Gaminimas

Sviestą ištirpiname puode, supilame grietinėlę ir romo ekstraktą, turinį pakaitiname pusę minutės, nukeliame nuo ugnies ir paliekame pravėsti.

Kokoso drožles sumaišome su cukraus pudra. Pravėsusią grietinėlę su ištirpusiu sviestu supilame ant kokoso drožlių ir viską gerai išmaišome.

Padėklą išklojame sviestiniu popieriumi. Iš gautos masės formuojame graikinio riešuto dydžio rutliukus ir dedame į padėklą. Kad lengviau formuotųsi rutuliukai, patariu rankas kaskart pasivilgyti šaltu vandeniu. Pagamintus rutuliukus dedame į šaldymo kamerą 40 minučių.

Šokoladą sutrupiname, įpilame šlakelį aliejaus (kad šokoladas sustingęs blizgėtų) ir kaitiname vandens vonelėje, kol jis ištirps. Šokoladas turi būti šiltas, bet ne karštas! Išėmę iš šaldiklio saldainiukus, kiekvieną jų smeigiame mediniu iešmeliu ir merkiame į šokoladą.

Vėl sudedame juos į padėklą, išklotą sviestiniu popieriumi, ir palaikome šaldytuve apie 1 val.

 

 

Įdarytos slyvos

Sudėtinės dalys

  • Džiovintos slyvos – 200 g
  • Fermentinis sūris – 100 g
  • Česnakas – 3 skiltelės
  • Majonezas – 100 g

Gaminimas

Džiovintas slyvas gražiai pasukame pirštu toje vietoje, kur buvo kauliukas, taip, kad gautųsi lyg krepšelis. Sūrį ir česnaką sutarkuojame smulkia tarka (ta, kuria dažniausiai tarkuojamos morkos) ir sumaišome su majonezu. Gauta mase pripildome kiekvieną slyvą.

Puikiai tinka kaip užkandis prie alaus!

 

 

„Šreko salotos“ (šioms salotoms pavadinimą sugalvojo Ritos septynerių metų sūnus Matas)

Sudėtinės dalys

  • Brokolis – 1 vnt.
  • Rausvasis svogūnas – 1 vnt.
  • Džiovintos spanguolės – 150 g
  • „Hellmann‘s“ majonezas – 100 g
  • Druska
  • Pipirai

Gaminimas

Nuo brokolio koto nupjauname žiedynus, nuplauname po tekančiu vandeniu. Susmulkiname mažomis kekelėmis. Svogūną supjaustome smulkiais kubeliais, sumaišome su susmulkintais brokoliais ir džiovintomis spanguolėmis. Dedame druskos ir pipirų pagal skonį ir viską sumaišome su majonezu. Patiekiame lėkštėje, išklotoje salotos lapais.

Rita ČIUPLIENĖ

 

Rita ČIUPLIENĖ, baigusi virėjos-padavėjos specialybę Marijampolės profesinio rengimo centre, P. Armino pagrindinėje mokykloje dirbo virėja. Kulinarija jai – tai menas, kurio galima mokytis visą gyvenimą. Moteris mielai sukasi virtuvėje, jai patinka išbandyti naujus receptus, kurti naujus patiekalus. Šįkart Rita siūlo namuose pasigaminti šventinius pietus, kurie ne tik sočiai pamaitins šeimą, bet ir suteiks visiems prie stalo gerų emocijų, mat tik namuose gamintas maistas pirmiausia „kvepia“ meile.

 

Nr. 17 (21), 2013 m. balandžio 27–gegužės 3 d.

TAIP PAT SKAITYKITE