Pagrindinis > Regione > Kultūra > Dailininko iš Čikagos kelionė po Sūduvos dvarus

Dailininko iš Čikagos kelionė po Sūduvos dvarus

Po tėvų žemę

Pralaužęs Covid-19 užkardą, neurochirurgas, dailininkas Audrius Plioplys iš Čikagos atskrido į savo profesijos gydytojų kongresą Lietuvoje. Po kongreso keletą dienų keliavo tėvų žemės keliais. Dailininko šaknys – Plioplių kaime netoli Bagotosios ir Antanavo. Audrius gimė Kanadoje, gyvena ir kuria savo neįprastus paveikslus Čikagoje. Jo darbai eksponuoti A. Kezio galerijoje Čikagoje. Nuoširdi kūrybinė draugystė siejo jį su dailininke Magdalena Birute Stankūniene.

Jo tėvų gimtinė garsi savo istorine praeitimi ir raudonmūre koplyčia. Įdomu tai, kad šią koplyčią pastatė vietos ūkininkas Antanas Žilinskas (1891–1981 m.). Šių eilučių autoriui buvo kiek nejauku sustoti prie bendravardžio kapo. Ant betoninio karnizo data ,,1937“. Koplyčią supa kapinės, o priešais koplyčią – jos fundatorių Vaišnių ir Žilinskų kapai. Beje, mano senelis Vincas Žilinskas yra sakęs, kad jo tėvai į Gižų parapiją atkilę nuo Pilviškių. Koplyčios frontoną puošia įrašas stambiomis raidėmis: FIAT VOLUNTAS TUS („Teesie Tavo valia“).

Nustebino dvarų grožis

Aplankęs Kybartus, Audrius pražygiavo A. Smetonos taku iki Lieponos upelio, nusilenkė Kazio Bradūno tėviškei. Tai, kad dailininkas kalba puikia suvalkietiška tarme, yra  dėkingas poeto dukrai Elenai Bradūnaitei-Aglinskienei, kurį jį mokė lietuvių kalbos.

Apsilankęs Paežerių dvare, Audrius buvo sužavėtas šio dvaro monumentaliosios   architektūros lipdyba, parodomis, ypač skirtomis tautodailės metams Lietuvoje. Įspūdį paliko Kybartų seniūno Romo Šunoko darbai. Mat Audrius irgi mėgsta eksperimentuoti, ieškoti naujų formų dailėje, tad gal ne visų, ypač senesniosios JAV lietuvių kartos, yra suprastas.

Tačiau Lietuvoje jo darbai gerbiami. Susitikę Zyplių dvare du menininkai – Vidmantas Cikana ir čikagietis Audrius Plioplys – turėjo daug ką bendra. Tad jų kalbos susitikus parodų salėse prie Audriaus ir Vidmanto darbų vis sukosi apie kūrybos versmes ir paslaptis.

Sužavėjo Mikelandželo „Sibilės“

Audrius sako, kad jo darbai gimsta iš fotografijos, kompiuterinės technikos ir neurochirurgo patirties. ,,Pažvelgiau į Sienos katedrą Italijoje ir gimė gausybė minčių. Šis nuostabus dar XIII a. pradėtas kūrinys primena nerealų ore plūduriuojančio akmeninių nėrinių grožį“, – sako jis. Šioje katedroje yra ir nuostabių Mikelandželo darbų. Įkvėpė ir Siksto koplyčioje Mikelandželo nutapytų penkių sibilių (pranašų) įvaizdžiai. ,,Pasaulis pilnas spalvų ir harmonijos, tik reikia visa tai pamatyti ir perteikti drobėje“, – sakė dailininkas Audrius Plioplys, pažadėjęs keletą savo darbų padovanoti Paežerių dvaro muziejui.

Nuotraukoje – dailininkas iš Čikagos pajuto daug bendrumo su skulptoriumi Vidmantu Cikana.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE