Penktadienis, 9 gegužės, 2025
Daugiau
    PagrindinisNamaiVirtuvėAgurkų salotos daugelio mėgstamiausios, tačiau jas lengvai paskaninsite – taip jos nurungs...

    Agurkų salotos daugelio mėgstamiausios, tačiau jas lengvai paskaninsite – taip jos nurungs net pagrindinį patiekalą

    Pavasaris reiškia ne tik ilgesnes dienas, bet ir vis dažniau ant stalo atsiduriančias šviežių agurkų salotas. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai laukti nenusiteikę – kol savų agurkų daržuose dar ilgokai nebus, pirkėjai išsijuosę perka juos parduotuvėse ir intensyviai dairosi akcijų.

     „Nors lietuviai vis dažniau renkasi egzotiškas daržoves, agurkų pozicijos išlieka tvirtos. Tai viena tų daržovių, kurios perkamos kiaurus metus. Tačiau traškūs lietuviški trumpavaisiai agurkai visgi sezoną turi – nors jų galėjome pasiūlyti jau nuo sausio, pavasariui įsibėgėjant jie dar dažniau gula į pirkinių krepšelius. Orams šylant jų derlius gausėja, tad galime užtikrinti ir geresnes kainas, o agurkus valgyti juk norisi kasdien – dėti į šaltibarščius, lengvai paraugti prie šašlykų ar tiesiog mėgautis traškių agurkų salotų gaiva prie bet kokio patiekalo“, – sako G. Kitovė.

    Nuolat iškylantis klausimas – lupti agurkus ar ne?

    „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi daugelį nustebinančiu faktu – agurkų gimtinė yra Indija, nors retas kas šią daržovę sieja su ryškių skonių kupina šalimi. Joje agurkai pradėti valgyti prieš beveik 4 tūkstančius metų ir išplito į kone visus pasaulio kampelius.

    „Agurkai turi ypač mažai kalorijų, nes juose daugiau kaip 90 proc. sudaro vanduo – tad be jokių sąžinės priekaištų juos galima valgyti kad ir su kiekvienu dienos maistu. Agurkų odelė kartais gali būti šiek tiek karti, todėl kai kurie žmonės prieš valgydami agurką nulupa. To daryti nevertėtų, jeigu norite gauti visą vertingų ingredientų gausybę“, – pažymi J. Sabaitienė.

    Valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų. Dėl agurkuose esančio vandens žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį, o dėl juose esančių skaidulų jie bus naudingas sąjungininkas reguliuojant medžiagų apykaitą.

     Agurkai nepamainomi: nuo britiškų sumuštinių – iki azijietiškų patiekalų

    Agurkai lydi žmoniją jau tūkstančius metų. Tokia ilga istorija leido sukurti daugybę gardžių jų vartojimo receptų, pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.

    „Agurkai, naudojami daugelyje pasaulio virtuvių, ne tik atgaivina, bet ir pagardina daugelį patiekalų. Traškūs ir lengvai salstelintys, jie puikiai dera aštriuose azijietiškuose patiekaluose arba groja pirmuoju smuiku tradicinėse mišrainėse, salotose. Britai prie arbatos tepa pačius paprasčiausius sumuštinius iš duonos, sviesto ir agurko – visa magija slypi tame, kaip plonai supjaustytus agurkus išdėliosite ir kokius raštus sukursite“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė.

    Be jų neapsieina praktiškai nė viena šalta sriuba, o agurkų griežinėliais praturtintas limonadas gaivina kaip joks kitas gėrimas. Pasak J. Tamoševičienės, agurkai puikus priedas ir prie pačių įvairiausių užtepėlių – supjaustyti šiaudeliai jie gali pakeisti gerokai daugiau kalorijų turinčius traškučius.

    Pabodo tradicinės agurkų salotos? Laikas išbandyti naujas variacijas

    Tradicinės agurkų salotos, kadaise laikytos neturtingų kaimo gyventojų maistu, šiandien yra tikras delikatesas, kuriam vietos visada yra ant bet kokio stalo. Švieži agurkai, tiesiog paskaninti grietine, krapais ar svogūnų laiškais (arba abiem), druska ir pipirais yra nepralenkiamas garnyras. Kai kurie dar mėgsta įspausti česnako skiltelę, įdėti smulkinto svogūno, šviežių ridikėlių arba, norėdami lengvesnio varianto, grietinę keičia jogurtu.

    Norint ko nors įdomiau, kartais pakaks tiesiog agurkus supjaustyti kitaip – kvadratėliais, riekelėmis, pusmėnuliais arba pasidarbuoti daržovių skustuku ir sukurti agurkų juosteles. Tačiau juk dažnai norisi nustebinti ne tik akis, bet ir skonio receptorius. „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė dalijasi idėjomis, kaip įprastoms agurkų salotoms suteikti naują amplua vos su keliais priedais:

    Įtrupinkite fetos sūrio. Gaivinančios šviežių agurkų salotos su fetos sūriu bus fantastiškas patiekalas, primenantis atostogas prie Viduržemio jūros. Pliusas ir tai, kad nereikės dėti druskos – feta pati savaime subalansuos patiekalą.

    Dar užsibūkite Graikijoje – paruoškite garsųjį „tzatziki“. „Reikėtų gerokai paieškoti, kas nemėgsta šio legendinio skanėsto. Tai visiškai paprastas padažas, kurio pagrindą sudaro agurkai, jogurtas, česnakas. Galima įdėti ir mėtų, citrinos sulčių, šviežių krapų. Šiuo atveju agurką reikėtų ne pjaustyti, o tarkuoti – gausite tirštą, sodraus skonio priedą prie duonos, traškučių, daržovių, mėsos ar paukštienos patiekalų, netgi naminio kebabo“, – išbandyti siūlo J. Tamoševičienė.

    Sušildys atvėsus orams – įdėkite imbiero. Agurkas, kuriame pagrindas yra vanduo, yra švelnaus skonio, tačiau agurkų ir imbierų salotose jis įgauna temperamento. Naudokite šviežią, tarkuotą arba jo miltelius. Žiupsnelis prieskonių gali gerokai pakeisti bet kokį patiekalą, o imbieras gelbės ir organizmo apsaugai besitęsiant permainingiems orams.

    Išbandykite salotas, dėl kurių Islandijoje net pritrūko agurkų. Prieš kurį laiką „TikTok“ išpopuliarėjęs agurkų patiekalas netgi sukėlė agurkų krizę šioje Skandinavijos šalyje. Receptas – genialiai paprastas. Agurkus ne supjaustykite, o sudėkite į plastikinį maišelį ir sutraiškykite mėsos muštuko plokščiąja puse. Taip jie bus dar traškesni. O padažą paruoškite iš sezamų aliejaus, druskos, cukraus, sojų padažo, acto, išspausto česnako bei čili dribsnių ir sezamo sėklų.

    Įdėkite šviežių žirnelių. J. Tamoševičienė atkreipia dėmesį – jau pasirodė ir vienas didžiausių sezono skanumynų – saldūs žalieji žirneliai. Jie jau ir taip naujais poskoniais praturtins įprastas agurkų salotas, o jeigu norite dar labiau nustebinti – šalia krapų įpjaustykite ir šviežių mėtų. Skonių derinys bus tiesiog tobulas.

    Suteikite gaivos – tarkuotos citrinos žievelės. Dažnas jau žino, kad vos šlakelis citrinos sulčių gali gerokai pagyvinti įvairius patiekalus – nuo troškinių iki salotų. Įlašinti jų į agurkų salotas regis neįprasta, tačiau „Iki“ kulinarijos šefė patikina – tai joms suteiks ryškesnį charakterį. Ypač, jeigu dar šiek tiek įtarkuosite ir šviežios citrinos žievelės.

    PARAŠYKITE KOMENTARĄ

    Prašome parašykite savo komentarą
    Prašome parašykite savo vardą

    SAVAITĖS SKAITOMIAUSI

    spot_img

    SAVAITĖS CITATA

    Karlas Gustavas Jungas

    „Kelias yra mumyse, jo nenurodo dievai, mokymai, įstatymai. Mumyse yra kelias, tiesa ir gyvenimas.“ Laimos Grigaitytės nuotrauka.

    RENGINIAI

    spot_img
    spot_img
    spot_img