Pagrindinis > Namai > Chinkaliai (gruziniški koldūnai) su mėsos įdaru

Chinkaliai (gruziniški koldūnai) su mėsos įdaru

Chinkaliai – tai tradicinis gruzinų virtuvės užkandis ir tikriausiai vienas iš skaniausių, o kai kam gal ir pats skaniausias kaukazietiškas patiekalas.

Nepamirškite, kad chinkaliai tradiciškai yra valgomi tiesiog rankomis, pirmiausia juos reikia suimti už koldūno uodegėlės, tada atsargiai atsikąsti gabaliuką, išgerti sultinį ir tik paskui suvalgyti patį koldūną.

Reikės:

500 gramų kvietinių miltų;

300 mililitrų vandens;

1,5 šaukštelio druskos;

250 gramų veršienos;

250 gramų jautienos;

100 gramų lašinių;

100 gramų svogūnų;

2 skiltelių česnako;

maltų kmynų;

maltų juodųjų pipirų;

kalendros.

Gaminimas. Pirmiausiai mėsmalės pagalba sumalame veršieną bei jautieną. Paskui sumalame lašinius, supjaustytus svogūnus ir česnaką. Įpilame vandens (pusei kilogramo mėsos –  maždaug 150 mililitrų vandens). Pagal savo skonį įberiame druskos, kmynų, maltų pipirų bei kalendros ir viską išmaišome.

Tešla. Į didesnį dubenį suberiame miltus, pasūdome ir įpilame 150 mililitrų vandens. Maišome tešlą, kol ši taps pakankamai tanki. Tada įvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve maždaug pusvalandį. Yra sakoma taip, kad būsimų chinkalių sėkmė priklauso nuo tešlos sluoksnių skaičiaus. Nuostabiausia, kai sluoksnių yra maždaug 20. Pastovėjusią tešlą su ritininiu kaiščiu iškočiojame iki 1 centimetro storio ir supjaustome ją kvadratais 4×4 centimetrų. Kiekvieną gabaliuką privalu kočioti bei sulankstyti, kiekvieną kartą vis pabarstant miltais, ir taip mažiausiai 10 kartų. Galutiniame rezultate turi gautis 3 mm storio lakštai.

Mėsos faršas dažniausiai yra pasiruošiamas iš anksto, nes kai būna paruošti lakštai, mėsa nieko nelaukiant privaloma būti vyniojama, kad tešla neišdžiūtų.

Į kiekvieno paruošto lapo vidurį yra dedama maždaug 40 gramų mėsos įdaro. Lakšto kraštai sulankstykite kuo tankiau (tarsi armonikėle), kol kraštai susijungs. Tuomet paimame į viena ranką sujungtą maišelį, o su kita ranka šiek tiek pasukame ratu, į tą pačią pusę, į kurią buvo daromos raukšlės ir nupjauname tešlos gabaliuką viršuje.

Sudedame chinkalius ant lentos. Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį ir neskubėdami dedame į vandenį po vieną chinkalį. Stebime, kad chinkaliai nesusispaustų bei nepriliptų vienas prie kito (tai labai svarbu).

Verdame, kol iškils į paviršių. Kai jau iškyla, verdame dar maždaug 2-3 minutes. Išvis procesas trunka maždaug 10 minučių. Pačioje pabaigoje išimame chinkalius po vieną kiaurasamčiu.

Prieš valgant, pabarstome šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Skanaus, ir nepamirštame, kad Gruzijoje, šie koldūnai yra valgomi tik rankomis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE