Pagrindinis > Toli - arti > Kelionės > Keliaukime po Marijampolės apskritį LĖTAI X. Sodyba „Gamtos girnos“: kepkime šakotį kartu!

Keliaukime po Marijampolės apskritį LĖTAI X. Sodyba „Gamtos girnos“: kepkime šakotį kartu!

Kontaktai:

Beduonės k. 2, Lukšių sen., Šakių r.,

gamtosgirnos.lt,

tel. nr. +370 685 40088.

Sodyba „Gamtos girnos“ organizuoja edukacines šakočio kepimo programas, taigi  kviečia į svečius visus, norinčius įdomiai, smagiai, turiningai ir – svarbiausia – skaniai praleisti dieną. Šakotis čia kepamas krosnyje, kūrenamoje malkomis. Čia yra kulinarinė studija „Gaminu pats“, todėl prie visų gaminimo procesų (nuo tešlos maišymo iki garuojančio raguolio ant stalo!) prisiliečia patys žmonės, kurie kviečiami išsikepti savo šakotį.

„Gamtos girnų“ šakočių kepimo istorija turi savo senas tradicijas. Pavyko sužinoti, kad 1925 metais Marija Arbašauskaitė savo vestuvėms iškepė pirmąjį šakotį, išmokusi šio amato iš klebono gaspadinės. Vėliau ji išmokė Kazimierą Vaitiekūną, kuris žinias perdavė savo sūnui Remigijui Vaitiekūnui. Nuo 2015 metų, naudodami šį senąjį receptą, kepimo tradiciją tęsia „Gamtos girnų“ savininkai, įsikūrę Beduonės kaime, Šakių rajone, gamtos apsuptame vienkiemyje. Ne tik tęsia, bet ir dalijasi šiuo ypatingo grožio ir skonio šakočio kepimo džiaugsmu su kitais žmonėmis.

Šiuo metu organizuojamos edukacinės programas mažoms grupėms. Edukacinių užsiėmimų vieta – namas vienkiemyje didelių medžių apsuptyje, kur galima pasivaikščioti, bei pasigėrėti įvairiais sodybos paukščiais ir augalais.

Šakočio kepimo edukacija mažoms grupėms (4–10 žmonių, trukmė – 6 val.). Šakotis kepamas iš natūralių produktų visiems dalyvaujant tešlos maišymo ir kepimo procese. Kol laukiama iškepto šakočio, siūlomos kitos veiklos: deginimas ant medžio (tai įdomi, kūrybiška, nauja ir mažai žinoma veikla), pasitelkiant naujausias technologijas, 3D spausdintuvo pagalba siūloma pasigaminti mažą suvenyrą – šakotį. Pramogaujant vaišinamasi kava, arbata, skanumynais. Po kepimo, kol šakotis aušta, žarijų kaitra išnaudojama dūmo skonio maistui ruošti ir ragauti, o iš atlikusios šakočio tešlos kepami traškūs vafliai.

„Gaminu pats“ – edukacinė programa, skirta vaikų grupėms (trukmė – 2–4 val.). Tešla sumaišoma prieš svečiams atvykstant, o atvykę patys kepa sau šakotį. Šios edukacijos metu  siūlomi įvairūs užsiėmimai: akmenukų bei kiemo akmenų dažymas, medžio šakų dažymas, deginimas ant medžio, meduolinių sausainių kepimas, vaflių iš šakočio tešlos kepimas, pažintis su dekoratyviniais paukščiais, 3D spausdintuvo pagalba suvenyro šakočio spausdinimas. Svečiai skanauja šakočių tešlos vaflius ir riešutų duoną.

Šakočio skoniai, arba „Ragauju šakotį“. Programos metu (1 val.) galima paragauti iš natūralių produktų ant ugnies kepto šakočio, iškepto prieš svečiams atvykstant, iš šakočio tešlos keptų vaflių, taip pat perteptų vaflių su namine karamele ar nesaldžių užkandžių vafliniuose puodeliuose. Šios pažintinės edukacijos metu papasakojama, kur ir kaip kepami šakočiai. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE