Mėsos ir sūrio vyniotinis
Tešlai: 350 g fermentinio sūrio, 250 g majonezo, 5 kiaušiniai.
Įdarui: 1 kiaušinis, 0,5 kg faršo (jautienos arba kiaulienos), 2 svogūnai, 3 skiltelės česnako,
pipirų, druskos.
Fermentinį sūrį sutarkuoti smulkia trintuve. Kiaušinius suplakti tik tiek, kad trynys ir baltymas susilietų į vieną masę. Plakinį supilti į tarkuotą sūrį, sudėti majonezą. Skardą ištiesti sviestiniu popieriumi, patepti aliejumi, sukrėsti tešlą. Kepti orkaitėje 180OC 5min., po to sumažinti ugnį iki 150OC ir dar kepti 10 min.
Į faršą įmušti kiaušinį, labai smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Sudėti prieskonius.
Iškeptą sūrio padą užkloti 1cm storio mėsos sluoksiu ir suvynioti kaip vyniotinį. Kepti orkaitėje 40min. 200OC temperatūroje.
Sprandinė, kimšta grikiais
150 g sprandinės, 200 g virtų grikių, 2 nedidelės morkos, 0,5 svogūno, 30 g kepintos šoninės (spirgučių), druskos, pipirų, 1 skiltelė česnako, aliejaus (kepimui).
Į išvirtus grikius dedame pakepintą morką ir svogūną bei pakepintą šoninę. Sprandinę išmušame, pasūdome, pabarstome pipirais, tarkuotu česnaku ir sudedame grikių įdarą. Užlenkiame vieną mėsos kraštą ir prismeigiame smeigtuku, kad įdaras kepant neišbyrėtų. Dedame į skardą ir kepame 200OC temperatūroje 20 min. Patiekiame su šviežiomis daržovėmis.
Pomidorai su bazilikais
2 pomidorai, saujelė šviežių bazilikų, 50 g aliejaus, 50 g balzaminio acto, druskos, citrinpipirių.
Pomidorus supjaustome griežinėliais ir dedame į lėkštę ratu. Bazilikus išdėliojame ant pomidorų, pabarstome citrinpipiriais. Aliejų sumaišome su balzaminiu actu. Gautu padažu užpilame salotas.
Sausų pusryčių ir aviečių sausainiai
200 g sausų kukurūzinių dribsnių, 50 g saulėgrąžų, 50–70 g kondensuoto pieno, saujelė aviečių.
Į dubenį sudedame kukurūzų dribsnius, saulėgrąžas ir kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišome. Į skardą tiesiame sviestinį popierių, ant jo šaukštu dedame paruoštą masę. Ant kiekvieno sausainiuko uždedame po avietę ir kepame 5–7 min. 200OC temperatūroje.
Rita ČIUPLIENĖ
Autorės nuotraukos.
Nr. 29(33), 2013 m. liepos 20-26 d.