Pagrindinis > Namai > Ką žinote apie pieną? 6 įdomiausi faktai

Ką žinote apie pieną? 6 įdomiausi faktai

Pienas yra vienas seniausių žmonijos vartojamų maisto produktų. Jis tapo neatsiejama mitybos raciono dalimi nuo tada, kai žmogus prisijaukino pirmuosius gyvulius. Šiandien pienas ir pieno gaminiai išlieka vienais populiariausių maisto produktų visame pasaulyje: vien JAV kasmet pasirodo apie tūkstantį naujų pieno gaminių.

Pateikiame keletą įdomių faktų, kurie padės daugiau sužinoti apie šį gėrimą.

Augalinis pienas – ne pienas

 Tradiciškai pienu yra laikomas žinduolių patelių pieno liaukų gaminamas maistingas skystis. Žmonės maistui vartoja daugiausiai karvių, ožkų, avių, buivolių pieną.

Per pastaruosius dešimtmečius itin išpopuliarėjo taip vadinamas augalinis pienas, gaminamas iš kokosų migdolų, avižų, sojų, ryžių, kanapių ar kitų augalų. Nors augaliniai pieno produktai gali puikiai pakeisti įprastus gyvūninius pieno produktus, jų maistinė vertė gana ženkliai skiriasi nuo mums įprasto pieno. Dėl šios priežasties augalinis pienas neretai įvardijamas „gėrimu“, siekiant pabrėžti atskirtį nuo gyvūninio pieno.

Augalinis pienas yra išgaunamas išspaudžiant augalo (pavyzdžiui, kokoso) ekstraktą ir jį sumaišant su vandeniu. Iš visų augalinių pieno gėrimų, sojų pienas turi daugiausiai baltymų, kanapių pienas – riebalų.

Karvės pienas pats maistingiausias

Pienas – ypač maistingas. Sakoma, kad tai yra vienintelis maisto produktas, kuris gali suteikti visas reikalingas maistines medžiagas žmogaus organizmui (net ir suaugusiame amžiuje). Iš  visų maistui vartojamo gyvūninio pieno rūšių, karvės pienas yra pats maistingiausias.

Karvės piene yra apie 88 procentus vandens, 5 proc. angliavandenių (laktozės), 3 proc. baltymų, 3 proc. – riebalų. Piene randamos visos būtinosios aminorūgštys.

Karvės pienas yra nekaloringas (mažesnio kaloringumo – kumelės pienas), turi daug mineralų (kalcio, fosforo, kalio), B grupės vitaminų, vitamino C, D, folio rūgšties. Karvės piene esančios medžiagos skatina kaulų formavimąsi, todėl jis yra itin vertingas produktas vaikams ir paaugliams.

Didžioji dalis žmonių netoleruoja gyvūninio pieno

Paradoksalu: nors gyvūninis pienas itin vertingas maisto produktas, apie 65 procentus žmonių visame pasaulyje netoleruoja piene esančio cukraus – laktozės. Tai siejama su tuo, kad suaugusiame amžiuje plonoji žarna nepagamina reikalingo kiekio laktazės (laktozės virškinimo fermento), kas ir sukelia organizmo jautrumą pieno produktams.

Tiesa, daug žmonių, kurių organizmas nepriima šviežio pieno, gali vartoti raugintus pieno produktus (pavyzdžiui, sūrį, kefyrą, varškę), kurie taip pat pasižymi puikia maistine verte. Be to, pieną maiste lengvai pakeičia augalinio pieno gėrimai.

Pagal legendą, Paukščių tako galaktika susiformavo iš pieno

 Graikų mitologijoje teigiama, kad Paukščių tako galaktika susiformavo iš Dievų Karalienės Heros krūties išsiliejusio pieno.

Pagal garsųjį mitą, kai Dzeuso žmona Hera naktį nubudo pamačiusi, jog maitina nepažįstamą kūdikį (tai buvo Heraklis, Dzeuso sūnus, kurį pagimdė Alkmenė), Hera atstūmė Heraklį, o iš jos krūties į naktinį dangų nukrito keli pieno lašai, kurie ir suformavo galaktiką. „Paukščių takas“ (angl. Milky way) kilo iš graikų termino „pieno ratas“.

Birželio 1-oji – Pasaulinė pieno diena

Jungtinių Tautų Maisto ir agrikultūros organizacija (FAO) 2001 metais pirmąkart paskelbė Pasaulinę pieno dieną. Šią progą nuspręsta minėti birželio 1-ąją, kadangi panašiu metu daug kitų pasaulio šalių mini nacionalines pieno dienas.

Pasaulinė pieno diena skirta atkreipti dėmesį į pieno svarbą, pieno vaidmenį mityboje, atsakingą gamybą, reikalingumą remti bendruomenes, pragyvenančias iš pieno eksporto.

Anot Jungtinių Tautų, pieno sektorius užtikrina pragyvenimą daugiau kaip vienam milijardui žmonių, o pieno produktus vartoja daugiau kaip šeši milijardai žmonių visame pasaulyje. Paskelbdamos Pasaulinę pieno dieną, Jungtinės Tautos pieną pripažino pasaulinio masto svarbos maisto produktu.

Pienui sukurti atskiri šaldytuvai

Pienas yra vienas pagrindinių kavos, arbatos ir kitų rūšių gėrimų ingredientų. Pienas kavos ir arbatos gėrimams suteikia švelnesnį, kreminį skonį, subalansuoja kofeino poveikį. Įdomu tai, jog pienas paskatina kavoje esančių polifenolių įsisavinimą organizme.

Be to, piene esančios medžiagos sugeba sukurti tobulai standžias, lygias putas, kurios papildo garsiuosius latte, cappuccino ir kitus gėrimus. Už tai atsakingi pieno baltymai ir pieno riebalai, kurie gėrimams bei pieno putai suteikia ypatingą tekstūrą. Tam, kad toks pats rezultatas būtų pasiekiamas su augaliniu pienu, reikia daugiau įgūdžių ir pastangų. Tačiau kaip ir gyvūninis, taip ir augalinis pienas yra neatsiejamas baristų ar kavos gėrimų mėgėjų palydovas.

Profesionaliam kavos ruošimui su kavos aparatais itin svarbu išlaikyti tinkamą pieno temperatūrą. Ideali temperatūra pienui yra 4°C – tokioje temperatūroje laikomas pienas išsaugo savo vertingąsias savybės, ilgiau išlaiko kokybę, šviežumą bei leidžia išgauti tolygiausią ir standžiausią pieno putą.

Ilgą laiką pienas buvo sandėliuojamas įprastuose šaldytuvuose, tačiau šiandien yra sukurti atskiri pieno šaldytuvai. Jie užtikrina optimalią pieno temperatūrą ir leidžia paruošti aukščiausios kokybės gėrimus. Tai – vienas inovatyviausių ir unikaliausių gaminių kavos aparatų rinkoje. Aukštos klasės pieno šaldytuvų kavos aparatams rasite užėję čia.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Taip pat skaitykite