Pagrindinis > Naujienos > Skanaus!

Skanaus!

 

Kimštos paprikos

Produktai 4 porcijoms: 4 raudonos arba geltonos paprikos, 500 g maltos mėsos (maišytos kiaulienos ir jautienos), 2 svogūnų laiškai (smulkiai supjaustyti), 3 valgomieji šaukštai kapotų petražolių, 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus, 100 g fetos sūrio (sutrupinti), 25 g paskrudintų kedro riešutų.

Reikės iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintos orkaitės.

Nupjauti paprikų viršūnes ir iš paprikų išskobti sėklas. Tuščias paprikas 5 minutes pavirti vandenyje, tada išimti ir leisti joms nusivarvėti. Maltą mėsą sumaišyti su svogūnų laiškais, petražolėmis, aliejumi, trečdaliu fetos sūrio ir puse kedro riešutų. Gautą masę pagardinti maltais pipirais ir druska. Viską gerai išmaišyti rankomis. Šiuo įdaru prikimšti paprikas ir sustatyti jas vieną šalia kitos į kepimo skardą. Tada paviršių dar apibarstyti likusiu fetos sūriu ir kedro riešutais, uždėti „kepurėles“. Užpilti ant skardos dugno truputėlį vandens ir kepti paprikas 30-35 minutes.

Šį skanumėlį tinka patiekti su ryžiais, makaronais ir žalių lapų salotomis.

 

„Hutspot” – olandiškas troškinys

Produktai 4 porcijoms: 750 g jautienos, pora pipirų, 1 lauro lapelis, 1,5 kg bulvių, 1 kg supjaustytų morkų ir svogūnų, 50 g sviesto, druskos ir pipirų.

Į didelį puodą įdėti mėsą ir įpilti tiek vandens, kad mėsa būtų tik apsemta. Pasūdyti vandenį arbatiniu šaukšteliu druskos, įberti maltų pipirų ir kelis grūdelius juodųjų pipirų. Įdėti  lauro lapelį. Kai užvirs vanduo, sumažinti ugnį ir uždengtame puode leisti mėsai 1,5 valandos lengvai troškintis. Nuskusti bulves ir supjaustyti jas ketvirčiais. Supjaustytas bulves, morkas ir svogūnus sudėti ant mėsos. Uždengti viską ir dar 40 minučių troškinti.

Nupilti vandenį į atskirą dubenėlį (skysčio neišlieti). Išimti mėsą ir supjaustyti gabalėliais. Išimti  pipirų grūdelius  ir lauro lapelius. Virtas daržoves gerai sutrinti. Išmaišyti sviestą ir pilti virš skysčio, kuris liko nuo mėsos. Bulvių, svogūnų ir morkų masė turi gautis nesausa – reikės maždaug 1,5 litro skysčio. Viską galima dar pagardinti druska ir pipirais.

 

Moliūgų sriuba su grybais

Produktai 6 porcijoms: 1 svogūnas, ketvirtadalis saliero šaknies, 1 maža morka, 2 lauro lapeliai, 2-3 pipirų grūdai, ketvirtadalis moliūgo, 2-3 bulvės, 1 pakelis (200 g) rudųjų pievagrybių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 daržovių sultinio kubeliai, svogūnų laiškų, maskarponės sūrio.

Sukapoti česnakus mažais gabaliukais, morką ir salierą supjaustyti kubeliais. Puode įkaitinti aliejų ir sudėti svogūnus, salierus, morkas, lauro lapelius, pipirus. Viską troškinti ant silpnos ugnies, kol česnakai taps skaidrūs. Moliūgą, kurio lupti nebūtina, ir bulves supjaustyti stambiais kubeliais, sudėti į sriubą ir 5-6 minutes patroškinti ant silpnos ugnies. Supilti 2 litrus vandens ir virti, kol moliūgai suminkštės. Tada įdėti sultinio kubelius, išmaišyti ir užvirti. Iš puodo išimti lauro lapus ir sriubą sutrinti smulkintuvu. Pagardinimui 1 šaukšte aliejaus apkepti grybus, supjaustytus griežinėliais. Patiekiant į kiekvieną lėkštę dėti po šaukštą grybų. Papuošti maskarponės „kepurėle“  ir apibarstyti kapotais svogūnų laiškais.

Sigutė STADALYTĖ van EVERT

Autorės  nuotraukos.

„Mūsų savaitės“ VIRTUVĖS viešnia – marijampolietė Sigutė STADALYTĖ van EVERT, apie 13 metų gyvenanti Olandijoje, kur su vyru olandu augina du mažamečius sūnelius. „Kol gyvenau namie, niekada negaminau maisto, nes tai darydavo tėveliai. Bet išvykusi į Olandiją ir pradėjusi gyventi savarankiškai, pradėjau vis dažniau sukiotis prie puodų, – sako Sigutė. – Dabar, kai turiu savo šeimą ir tris gerus valgytojus, tai džiuginu ir stebinu juos patiekalų įvairove. Maisto gaminimas man yra kaip meditacija. Aš labiau mėgstu gaminti valgius, nei pati valgyti. Manau, kad patiekalas nebūtinai turi būti brangus, bet turi patraukliai atrodyti ir būti skanus. Pagrindinis ingredientas patiekaluose yra meilė. Ir, kaip sakoma Olandijoje, eet smakkelijk!

Nr. 39 (43), 2013 m. rugsėjo 28–spalio 4 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE