„Kuršėnų“ vyniotinis
Tešlai: 4 kiaušiniai, 4 šaukštai cukraus, 4 šaukštai miltų.
Įdarui: 180 g sviesto (pakelis), 180 g desertinės arba kreminės varškės (pakelis), 0,5 indelio saldinto kondensuoto pieno.
Biskvitas: kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki purumo. Sudėti miltus, gerai išmaišyti. Iki standumo išplakti baltymus ir sudėti į trynių masę. Tinkamai išplaktų baltymų paviršius yra lygus, blizgantis, neporėtas, o apvertus dubenį baltymai turi laikytis jame, neslysti, nekeisti padėties! Labai atsargiai šaukštu išmaišyti tešlą iki vientisos masės. Tešla turi būti puri, nesukritusi. Pilti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (manosios matmenys 32 x 35 cm), paskirstyti ją tolygiai per visą skardos dydį. Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusį biskvitą iš karto suvynioti ir atvėsinti.
Įdaras: iki purumo išplakti minkštą sviestą. Plakant po truputį pilti kondensuotą pieną. Galiausiai sudėti varškę ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Išvynioti atvėsusį biskvitą, ant jo užtepti varškės įdarą, ir vėl suvynioti į vyniotinį. Palaikyti šaldytuve apie 2 val. Apibarstyti cukraus pudra.
P. S. Jei naudosite paprastą varškę – ją reikia pertrinti per smulkų sietelį, kad neliktų grūdelių. Aš naudojau desertinę plombyro skonio varškę.
Karšti sumuštiniai su krabų lazdelėmis
Batonas, 200 g krabų lazdelių, 1–2 svogūnai, 2–3 šaukštai majonezo, 100 g olandiško sūrio, 2 virti kiaušiniai, prieskonių, žalumynų.
Batoną supjaustyti riekutėmis, svogūną pakepinti aliejuje, olandišką sūrį ir kiaušinius sutarkuoti. Krabų lazdeles supjaustyti kubeliais, sumaišyti su olandišku sūriu, majonezu, keptais svogūnais, kiaušiniais ir prieskoniais.
Gautą masę užtepti ant batono riekučių. Kepti orkaitėje apie 10–15 min.
Duonos mišrainė
400 g baltos duonos, 3 virti kiaušiniai, 200 g fermentinio sūrio, majonezo, aliejaus (virimui).
Duoną supjaustyti kubeliais ir išvirti aliejuje, virtus kiaušinius, sūrį supjaustyti kubeliais. Duoną, sūrį, kiaušinį išmaišyti, ant viršaus uždėti majonezo.
Tinka svečiams pavaišinti ir prie alaus. Skanaus!
Spurginiai žagarėliai
1,5 puodeliai kefyro arba rauginto pieno, 1 kiaušinis, 3 šaukštai cukraus, 2 šaukštai augalinio aliejaus, 0,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukštelio sodos, 2-3 puodeliai miltų, vanilinio cukraus.
Minkyti minkštą tešlą, uždengti ir palikti 20 min. Padalyti tešlą į 2 dalis, iškočioti 1 cm pločio stačiakampiu, supjaustyti juostelėmis, paskui – norimo dydžio žagarėliais: per vidurį įpjauti skylę ir išversti. Kepti aliejuje.
Vaida KUBILIŪTĖ
Autorės nuotraukos.
„Virtuvėje esu tik naujokė, dar yra kur tobulėti. Bet gaminti man labai patinka, nes gamindama tiesiog atsipalaiduoju. Ieškau receptų internete ir skubu kuo greičiau juos išbandyti. Dažnai stebiu tai, ką daro mama, ir klausiu jos patarimų. Vėliau jos patarimais pasinaudoju gamindama. Per tokį trumpą laiką mano pasiekimai nemaži – draugų jau esu vadinama kulinare“, – sako Vaida.
Nr. 23 (27), 2013 m. birželio 8–14 d.