Pagrindinis > Namai > Birjanis, arba indiškas plovas su basmati ryžiais ir vištiena

Birjanis, arba indiškas plovas su basmati ryžiais ir vištiena

Iš pirmo žvilgsnio toks patiekalas gali pasirodyti tarsi mums visiems įprastas plovas, bet tikrai neapsigaukite. Tikro birjanio paslaptis yra sultinga, plyštanti mėsa, indiški prieskoniai ir, kas svarbiausia, birūs ryžiai. Dėl to, prieš gaminant šį patiekalą, itin svarbu pasirinkti tinkamus ir kokybiškus ryžius. Tikras, tradicinis birjanis yra gaminamas ne su bet kokiais, o tik su basmati ryžiais, kurie pasižymi lengvu riešutiniu poskoniu ir išvirę nesulimpa.

Rašytiniuose šaltiniuose yra teigiama, kad birjanis yra kilęs iš persiško plovo, kuris atkeliavo į Indiją 15–16 amžiuje. Indijoje karališkosios šeimos virėjai jį nuolat tobulino naudodami tik vietiniam regionui būdingus skonius ir šitaip užgimė vienas iš labiausiai paplitusių indiškų patiekalų. Senovėje birjanis buvo tiekiamas tik karališkajai šeimai ir tik auksinėse arba sidabrinėse lėkštėse, bet bėgant laikui jis paplito po visą Pietų Aziją (Indiją, Pakistaną, Bangladešą) ir tapo neatsiejama jų virtuvės dalimi. Daugelis vietinių teigia, kad šventės yra neįsivaizduojamos be didžiulio puodo birjanio. Gaminant tokį patiekalą namai pakvips tarsi prieskonių parduotuvėje, tai sukurs didžiulį jaukumo jausmą, o jo valgymas apjungs šeimą ir/ar užsukusius svečius, skatins bendravimą ir sustiprins tarpusavio ryšį.

Reikės:

500 gramų (su oda ir kaulais) vištienos blauzdelių;

200 gramų basmati ryžių;

1 svogūno;

kelių smulkintų mėtos šakelių;

1 čili pipiro;

150 mililitrų natūralaus jogurto;

1 arbatinio šaukštelio čili miltelių;

1,5 šaukšto GARAM MASALA prieskonių;

350 mililitrų vandens;

druskos;

pipirų;

4 skiltelių česnako;

~2–3 centimetrų dydžio gabaliuko imbiero;

ketvirtadalio arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės;

1 lauro lapo;

6 gvazdikėlių;

1 šaukšto cinamono;

2 šaukštų GHEE sviesto (arba kepimo aliejaus);

1 šaukštelio kumino sėklų;

žiupsnelio šafrano (nėra būtina);

šiek tiek skrudintų svogūnų (patiekimui, nėra būtina);

30 gramų razinų (nėra būtina);

30 gramų anakardžių (nėra būtina);

4 kardamono ankščių (nėra būtina, bet labai tinka);

1 žvaigždinio anyžiaus (nėra būtina, bet labai tinka).

Gaminimas

Iš pradžių pamarinuokite vištieną. Inde sumaišykite susmulkintas česnako skilteles su sutarkuotu imbieru, žiupsneliu druskos, ketvirtadaliu arbatinio šaukštelio ciberžolės, vienu šaukštu GARAM MASALA prieskonių mišinio, puse arbatinio šaukštelio malto čili ir 50 mililitrų jogurto. Po to vištienos blauzdeles perpjaukite išilgai tarp kaulų, sudėkite į marinatą ir palikite pasimarinuoti mažiausiai 60 minučių (arba per visą naktį).

Pasiruoškite ryžius, kad šie išliktų birūs. Juos užmerkite vandenyje ir palaikykite pusvalandį. Paskui nukoškite.

Pradėkite gaminti birjanį. Puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus GHEE sviesto arba įpilkite aliejaus. Sudėkite lauro lapą, gvazdikėlius, cinamoną, kumino sėklas ir, jeigu naudosite, žvaigždinį anyžių ir kardamono ankštis. Prieskonius pakepinkite, kad atsiskleistų aromatai.

Po 3–4 minučių sudėkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol lengvai paruduos.

Sudėkite vištieną, apkepkite, kad šiek tiek apskrustų.

Dėkite 60 mililitrų natūralaus jogurto, susmulkintus mėtos lapelius, vieną susmulkintą čili pipirą, vieną šaukštelį garam masala prieskonių, vieną šaukštelį malto čili ir šiek tiek druskos. Viską labai gerai išmaišykite ir tolygiai paskleiskite puodo dugne.

Ant viršaus sudėkite nusausintus ryžius, kuriuos nuplovėme anksčiau, pilkite 350 mililitrų vandens ir pusę arbatinio šaukštelio druskos.

Po to pabarstykite šiek tiek susmulkintos mėtos, skrudintų svogūnų (nebūtinai). Taip pat, jeigu naudosite, šafraną išmaišykite dviejuose šaukštuose karšto vandens arba pieno ir supilkite ant viršaus.

Atskiroje keptuvėje ant šlakelio aliejaus maždaug 30 sekundžių paskrudinkite razinas ir anakardžius, nusausinkite juos ant popierinio rankšluosčio ir sudėkite ant birjanio viršaus.

Puodą uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir virkite maždaug 15 minučių.

Paskui nuimkite nuo kaitros ir uždengę palaikykite dar maždaug 10 minučių.

Labai skanu patiekti su daržovių salotomis ir jogurtiniu padažu. Jogurtiniam padažui sumaišome 90 mililitrų natūralaus jogurto su susmulkintais mėtos lapeliais, druska, pusės

citrinos sultimis ir šlakeliu vandens.

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Taip pat skaitykite